Tükrök tisztítása

Tükrök tisztítása

Az üveg, mint anyag nagyon ellenálló a kémiai behatásokkal szemben. Ezért is készülhetnek belőle például laboratóriumi eszközök vagy élelmiszer tároló tárgyak.
Mindent azonban az üveg sem bír. Ha nem vigyázunk, a tükrünk foltos, karcos és vakult lesz. Néhány apró dolog betartásával elkerülhetjük ezeket a kellemetlen jelenségeket.

Tisztításnál eszközként használjon puha, tiszta szivacsot, bőrt, törlőrongyot és gumilehúzót. Fontos előfeltétel ezek használatánál, hogy más eszközzel tisztítsuk a tükröt és másikkal a munkapultot vagy a mosdót.

Tisztítószerek közül válasszunk PH- semleges anyagokat, vagy általános háztartási ablaktisztítókat. Zsíros foltok vagy erősebb szennyeződések eltávolításához a kereskedelemben kapható oldószerekhez nyúlhatunk vissza, mint alkohol és izopropanol. Kerülni kell az alkáli tartalmú lúgokat és savakat leginkabb a fluor savat.

A tükör legkényesebb része a foncsor, ami egy gőzöléssel felvitt fém bevonat. Ezt a bevonatot a vastag festékréteg védi az oxidációtól és egyéb behatásoktól. A lap szélén azonban a fém bevonat szabaddá válik és így a legérzékenyebb pontja lesz a tükörnek. Tisztításkor ügyeljünk, hogy a széleket mindig töröljük szárazra, ne maradjon nedvesség ami oxidálhatja a fém bevonatot.

Vigyázzunk ha a tükör falra vagy bútorlapra van ragasztva, a kapilláris hatás miatt a tisztítószer, viz beszivárog a két anyag közé és nehezen szárad ki! Ez úgy kerülhető el legkönnyebben, ha tisztításnál nem engedjük hogy lefolyjon a tükör aljára, a kis mennyiségű tisztítószert a lap kőzepéről ronggyal hordjuk szét a szélekig.
Tükrök felragasztásánál TILOS az ecetsav tartalmú szilikonok használata, ezek a ragasztók még a festékrétegen keresztül is roncsolják a foncsort! Ebből adódóan az ecet, mint tisztítószer alkalmazását a tükröknél nem ajánljuk.

A hegyes, éles fém tárgyak mint pengék, kések használata felületi karcokat okoznak. A szabály az, hogy a tisztító eszközök nem tehetnek látható kárt az üvegfelületen. Ezért például a letörhető pengéjű "üvegkaparó" használata a teljes felületen nem megengedett.

A fenti tisztítási szabályok betartásával biztosíthatja hosszú távon otthonában a dekoratív tükörfelületek épségét és használhatóságát.