Ablaküvegek tisztítása

Ablaküvegek tisztítása

Karbantartó tisztítás

Az üveg, mint anyag nagyon ellenálló a kémiai behatásokkal szemben. Ezért is készülhetnek belőle például laboratóriumi eszközök vagy élelmiszer tároló tárgyak.
Mindent azonban az üveg sem bír. Ha nem vigyázunk, az üvegfelületünk foltos, karcos és vakult lesz. Néhány apró dolog betartásával elkerülhetjük ezeket a kellemetlen jelenségeket,

Eszközként használjunk puha, tiszta szivacsot, bőrt, törlőrongyot és gumilehúzót. Fontos előfeltétel ezek használatánál, hogy más eszközzel tisztítsuk az üveget és másikkal a keretet, tömítéseket.

Tisztítószerek közül válasszunk PH- semleges anyagokat, vagy általános háztartási ablaktisztítókat. Zsíros foltok vagy tömítőanyag maradványok eltávolításához a kereskedelemben kapható oldószerekhez nyúlhatunk vissza, mint alkohol és izopropanol. Kerülni kell az alkáli tartalmú lúgokat és savakat leginkább a fluor savat.

A hegyes, éles fém tárgyak mint pengék, kések használata felületi karcokat okoznak. A szabály az, hogy a tisztító eszközök nem tehetnek látható kárt az üvegfelületen. Ezért például a letörhető pengéjű "üvegkaparó" használata a teljes felületen nem megengedett. Ha a tisztítás közben a tisztítószertől illetve eszköztől az üveg felületén
elváltozást észlelünk, azonnal hagyjuk abba a munkát és szerezzünk információkat a probléma kiküszöbölésére!

Rendkívüli tisztítás

Szükséges lehet időközönként az üvegfelületek rendkívüli tisztítása. Előfordul, hogy olyan szennyeződések kerülnek rá, amik eltávolítása nem egyszerű feladat.
Az erősen szennyezett üvegeket -például építkezés vagy felújítás után- fontos, hogy először bő, tiszta vízzel mossuk le, a szennyező anyagokból származó esetleges savas effektusok elkerülése érdekében. Ezután jöhet az általános tisztítás.

Ezen alapvető szabályok betartásával biztos lehet benne, hogy hosszú távon csillogó és tiszta üvegfelületei lesznek.